Як повідомляє The Guardian, FaceTime і iMessage стали підтримувати двоетапну перевірку. Тепер від користувачів, чия обліковий запис захищена цією системою безпеки, при логіні в дані програми буде потрібно ввести додатковий пароль, який можна отримати тільки після входу в Apple ID через веб-сайт, запобігаючи тим самим будь-які несанкціоновані спроби підключення.

Двохетапна аутентифікація представляє з себе необов’язкову «надбудову» над традиційною системою безпеки (логін-пароль), представлену в березні 2013 року, здатну значно підвищити стійкість до злому облікового запису. До сьогоднішнього дня чотиризначний код, що підтверджує вашу особу і приходить на довірена пристрій, був потрібний тільки для внесення змін у записі, здійснення покупок в магазині iTunes і App Store на нових пристроях і отримання доступу до iCloud.

Остання «добавка» була реалізована минулої осені, після появи чуток про «злом» iCloud, в результаті якого в мережу витекли надто особисті фотографії декількох голлівудських знаменитостей. Факт злому не підтвердився, але розробники компанії з Купертіно вирішили зайвий раз не доводити до гріха і посилили безпеку свого «хмарного» сервісу, заодно вирішивши повідомляти користувачів по електронній пошті при відновленні мобільних гаджетів, доступ до сервісу iCloud через браузер або спроби змінити пароль.

Минулого місяця одна з користувачів платформи Medium Дені Грент (Dani Grant) висвітлила деякі недоліки епплівської реалізації двоетапної перевірки, вказавши, зокрема, на відсутність необхідності вводити контрольний код при вході в FaceTime, iMessage, iTunes Store, Mac App Store і навіть у деякі розділи офіційного сайту Apple, хоча у неї двоетапна аутентифікація вже була активована до цього. Не знаю, надихнулися фахівці компанії з Купертіно цим постом або вже давно планували запровадити щось подібне, але пару пунктів зі списку Дені вони викреслили.

У попередній статті можна знайти докладний опис процесу включення двоетапної перевірки, а також її сильні і слабкі сторони. Як вже було сказано, отримати пароль, специфічний для кожного додатка окремо, можна тільки після її включення і тільки на сайті Apple ID.